Dijital Pazarlama nedir, Yöntemleri Nelerdir?
Dijital pazarlama nedir; dijital platformlarda ürününüzü ve hizmetinizi pazarlayabileceğiniz, günümüzde akıllı üretim çağı olan endüstri 4.0 ile globalleşen dünyada daha avantajlı bir pazarlama yöntemidir. Marka bilinirliğinizi ve satışlarınızı arttırmak için günümüzdeki en iyi pazarlama yöntemidir.
Dijital Pazarlama, günümüzdeki teknolojik imkanların kullanılarak yapılan işlemlerin yürütüldüğü sistemdir. Etkili bir dijital pazarlama stratejisi kurabilmek, öncelikle kullanmayı düşündüğünüz seçenekleri iyi analiz etmeniz gerekmektedir.
Dijital Pazarlama Nedir? Geleneksel Pazarlama ile Farkı Nelerdir?
Baskı, televizyon, telefon, billboard gibi araçların kullanıldığı yöntem hepimizin aşına olduğu geleneksel pazarlama yöntemidir. Geleneksel pazarlamada, dijital pazarlamanın aksine, reklamlar daha geniş bir kitleye yani alakalı yada alakasız herkese gösterilir. Dijital pazarlamada ise doğrudan hedef kitleye gösterim sağlanır. Eskiden verimli olan geleneksel pazarlama yöntemleri, günümüzdeki pazarda artık o kadar da etkili olmamaya başlamıştır. Ayrıca maliyet açısından dijital pazarlama geleneksel pazarlamadan daha avantajlıdır. Geleneksel pazarlamada, yüksek bütçe, geniş kitle var iken, dijital pazarlamada sonuç odaklı hedef kitle düşük, maliyet söz konusudur.
Dijital pazarlamanın yöntemleri nedir?
Dijital pazarlama, var olan pazarlama kavramlarını geliştirerek internet ortamında devam etmesini sağlayan bir uzantıdır. İnternetin ilk zamanlarından beri kullanılan teknikler ve bunlardan işe yarayanların geliştirilmesiyle oluşan bugünkü yapıdır.
Peki dijital pazarlamanın yöntemleri nelerdir;
- SEO (Arama Motoru Optimizasyonu/ Search Engine Optimization),
- SEM (Arama Motoru Pazarlaması/ Search Engine Marketing)
- İçerik Pazarlaması ve Otomasyonu
- Influencer Pazarlama
- Veri Tabanlı Pazarlama
- E-Ticaret Pazarlaması
- Sosyal Medya Pazarlaması ve Optimizasyonu
- E-Posta Pazarlaması
- Görüntülü Reklam Pazarlaması
- E-Kitaplar, Mobil Uygulama ve Oyunlar
- Online Davranışsal Reklamcılık
- Yeniden Pazarlama (Re – Marketing)
- Satış Ortaklıkları (Affiliate Marketing)
- Mobil Pazarlama
Bunlardan Bazılarını açıklayalım;
SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu)
SEO, arama motoru sonuçlarında rakiplerden daha üst sıralarda çıkmak ve daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacak bir çalışmadır. İnternet sitenize yüksek kalitede trafik sağlamak ve organik arama sonuçlarında görünürlüğünüzü artırman bir çalışma biçimidir. Web sitenizi profesyonel araçlarla analiz edebilir, eksiklerini bir rapor haline getirebilirsiniz. Böylece site performansınızı olumsuz etkileyecek konular tespit edebilirsiniz. Web sitenizdeki içerikler analiz edebilir, rakip kaynaklarla karşılaştırabilirsiniz.
SEO çalışması yaparken önce anahtar kelimeler belirlenir. Bu anahtar kelimeler, trafiğinizi artıracak en alakalı kelimelerden seçilir. Daha sonra rakip analizi dediğimiz, rakiplerin aldığı anahtar kelimeler, trafik kaynakları gibi bize fayda sağlayacak tüm kanallardan yararlanılır.
Olumsuz SEO çalışmaları varsa bunları tespit edip kaldırılması veya düzenlenmesi gerekir. Web sitenizin teknik kısmında, içeriğinde, bağlantılarındaki tüm hataların iyileştirme çalışmalarını yapıp, tüm hatalar giderildikten iyileştirmeler yapıldıktan sonra bir SEO planı yapılıp ve belirlenen anahtar kelimeler ile bu plan uygulanmalıdır.
SEM (Search Engine Marketing – Arama Motoru Pazarlaması)
SEM, SEO çalışmalarının pazarlama yöntemidir. SEO ve SEM birbiri ile beraber yönetilir. Mevcut müşterinizin ilgisini artırmak ya da yeni ziyaretçiler çekmek, satışlarınızı artırmak gibi farklı amaçlarınız olabilir. Reklamlarınız hangi ülkede, ilde, ilçede veya işletmenizden ne kadar uzaklıkta bulunan kişilere gösterileceğini siz belirleyebilirsiniz.
Google Reklam Çeşitleri
• Arama Ağı Reklamları
• Görüntülü Reklam Ağı
• Alışveriş Reklamları
• Video Reklamlar(Youtube)
• Yeniden Hedefleme
Arama Ağı Reklamı
Belirlenen anahtar kelime grupları ve bu gruplar üzerinde oluşturulan dijital reklam kampanyalarınızın arama ağı üzerinden müşterilerinize ulaşmasıdır.
Görüntülü Reklam Ağı
E posta olarak gönderilen görseller, farklı sitelere banner olarak yerleştirilen görseller, uygulamalarda çıkan görseller ve başlık, metin, URL den oluşmak üzere metin şeklinde görünebilir.
Bu dijital reklam kampanyaları, aktif olarak arama yapmayan kullanıcılara farklı şekillerde gösterilerek marka bilinirliğini önemli oranda artırır.
Alışveriş Reklamları
Bu reklam türü e-ticaret için geliştirilmiştir. Hedef kitleye ulaştırmak istenen ürünlerin, marka, kategori ve fiyat bazlı listeleme şeklidir.
Video Reklamlar
Google görüntülü reklam ağı ile Youtube ta belirlenen hedeflemeye göre dijital reklamlar gösterilir. Milyonlarca izlenmiş, videoların önüne reklam videosu olarak gösterilir.
Yeniden Hedefleme
Kullanıcılar web sitenizin ziyaret edilip çıktıktan sonra onlara tekrar ulaşılanilmesini, farklı sayfalarda gezinirken onlara reklamlarınızın gösterilebilmesini sağlayan bir optimizasyondur.
Sosyal Medya Pazarlaması
Günümüz teknolojisinde, sosyal medyada varlığımızın önemi oldukça fazladır. Bu mecralarda yoksanız, sektörünüzde de yokluğunuz giderek artar.
Mümkün olduğunca tüm sosyal mecralarda hesabınızın olması gerekmektedir ve hepsi kurumsal bir kimlikte olmalıdır. Her bir sosyal medyanın kendi dinamiği vardır. Buna uygun içerik planlamaları yapmanız gerekmektedir. Görsellerinizi, her sosyal medyanın kendine uyumlu ölçüleri dikkate alınarak hazırlamalısınız. Görsellere uygun metinler üretmelisiniz. Reklam yayınlanması durumunda, hedef kitleyi mümkün olduğunca en alakalı şekilde belirlemelisniz. Yayınladıdığınız reklamları, çeşitli araçlarla takip edip, geri dönüşümlerini raporlayabilirsiniz. (web site trafiği, profil ziyareti, takip edilme vb) Dijital pazarlama ve reklamın her biriminde olduğu gibi sosyal medya yönetimi için çalışacağınız kişi ya da kurumları seçerken dikkatli olmalısınız. İyiliğiniz için planlanan bir çalışmada hedef yükseliş olsa bile, dikkatsiz bir planlama ile alınan kötü kararlar size itibar kaybı olarak geri dönebilir, hesaplarınız bu durumdan olumsuz etkilenebilir..
Inbound Pazarlama
Inbound pazarlama, en kısa tanımıyla. Hedef kitlenizin beğeneceği içerikler oluşturarak paylaşmaktır. Bu metod, ziyaretçileri müşteriye dönüştürmeyi amaçlayan huni yaklaşımını ifade eder.
E-posta Pazarlama
Müşterilerinize ve potansiyel müşterilerinize, kampanalarınız hakkında bilgi vermek, indirimlerizden haberdar etmek ve etkinliklerinize davet etmek için kullanabileceğiniz bir pazarlama çeşidir. Bu pazarlama çeşidi ile tüketicileri web sitenize çekebilirsiniz.
Viral Pazarlama
Viral, internetteki bir şeyin insanlar tarafından paylaşılarak popülerleştirmesidir. Bu yöntemin en önemli özelliği kullanıcıların kendi istekleri ile paylaşmalarıdır. Kullanıcı ile olan etkileşimi arttıracak bu yöntem belki de en zor ama etkili olduğu taktirde en ses getiren dijital pazarlama yöntemlerinden biridir.
Inbound Outbound Pazarlama Farkı Nedir?
Inbound pazarlama kullanıcı çekmek anlamındadır.. Yapılan çalışmaların asıl hedef müşteriyi kendine çekmek ve diyaloğa girmektir.Yeni nesil pazarlama yöntemleri inbound pazarlama katagorisindedir. SEO ve sosyal medya çalışmaları inbound pazarlama için verilebilecek en iyi örneklerdir.
Inbound pazarlamada 4 temel pazarlama hareketi vardır;
- Dikkat çek; Önemli olan çok trafik değil, doğru hedef kitlesinden gelen trafiktir. Gelen trafiğin müşteriye dönüşme oranın yüksek olmasını amaçlamalısınız.
- Dönüştür; Sitenizi ziyaret eden kişilerin iletişim bilgilerini alarak onları potansiyel müşterilere dönüştürmelisiniz. Bunun en kolay yolu emaillerdir.
- İlgiyi koru; Siteyi ziyaret eden potansiyel müşterileri, gerçek müşterilere dönüştürmelisiniz.
- Değerlendir; Sitenize çektiğiniz ziyaretçi, potansiyel müşteri olarak kaldı veya gerçek müşteriniz oldu diyelim. Bu müşterilerin sizi unutmamasını hedeflemelisiniz. İhtiyacınız olan şey sürekli iletişim ve etkileşimdir.
Outbound ise inboundun tam tersi müşteriye gitmek anlamındadır. Outboundda müşteriye ulaşmak asıl hedeftir.Müşterinin ilgisini satın alıyoruz diyebilir. Yani beklemedikleri, alakasız bir anda karşılarına reklamlarımızı çıkarttığımız bir pazarlama türüdür. Bu aslında yıllardır uyguladığımız gelekensel pazarlamayıda kapsar. outbound pazarlama modelini bazı kitleler artık işe yaramaz olarak değerlendirse de geleneksel bir yöntem olarak outbound pazarlama, inbound pazarlamanın destekleyicisidir.
Dijital Pazarlamada Analiz Araçları
Kampanyalarınızın ne derece başarılı olduğunu, hedef kitlenizin geri dönüşüm oranı, sitenizde kimler ne kadar kalıyor, neleri tıklıyor, kimler hangi ürünleri satın alıyor gibi neredeyse sayısız veriye doğru bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Dijital pazarlamada bize yardımcı olan analiz araçlarından bazıları:
- Microsoft Clarity
- Google Analytics
- Yandex Metrica
- MixPanel
- Quantcast
- SEMRush
- Google Ads
- Google Trends
- Leadfeeder
- Hotjar
- Visitorlab
Dijital Pazarlama Nedir’i Öğrenebileceğiniz Diğer Kaynaklar
- https://en.wikipedia.org/wiki/Digital_marketing
- https://ads.google.com/
- https://www.inboxmailmarketing.com/dijital-pazarlama-nedir
- https://duzce.edu.tr/yonetim-bilisim-sistemleri/Sayfa/4A5E/dijital-pazarlama-nedir-ve-neden-onemlidir
- https://blog.hubspot.com/marketing/what-is-digital-marketing
- https://www.marketo.com/digital-marketing/
- https://www.investopedia.com/terms/d/digital-marketing.asp
- https://neilpatel.com/what-is-digital-marketing/
- https://www.disruptiveadvertising.com/marketing/digital-marketing/
- https://www.reliablesoft.net/what-is-digital-marketing/
- https://www.smartinsights.com/digital-marketing-strategy/what-is-digital-marketing/
- https://www.ama.org/pages/what-is-digital-marketing/